Fiesta de Sant Joan, Mallorca

jun 13, 2023 | Aktiviteter, Högtider

På kvällen den 23 juni och hela dagen den 24 juni firas Sant Joan (Johannes Döparen) över hela Mallorca. De flesta städer och byar har någon form av firande, och det är en helgdag på ön.

På kvällen den 23 juni samlas människor för picknickar och eldar på många av öns stränder. I Palma äger evenemanget Nit de Foc rum, med eldlopp, demoner och fyrverkerier, som startar vid Parc de la Mar nära katedralen.

I Deià, Mancor de la Vall, Muro och Son Servera är Sant Joan Baptista skyddshelgon, så deras fester varar vanligtvis över en vecka och erbjuder en rad olika aktiviteter.

I Sant Llorenç des Cardassar äger dansen av Sant Joan Pelut, eller Sankt Johannes den Håriges dans, rum. Ursprunget till denna tradition är okänt, men figuren Sant Llorenç liknar starkt Sankt Johannes Döparen, som predikade i öknen. Dansen utförs till ljudet av gitarrer och piccolo.

Mallorca bjuder på en mängd olika platser där firandet äger rum. Från pittoreska byar till historiska städer, varje plats har sin unika charm och bidrar till den speciella atmosfären under Fiesta de Sant Joan.

Det är en upplevelse att delta i detta färgstarka firande som hyllar kulturen och traditionerna på Mallorca. Att utforska de lokala festligheterna ger dig möjlighet att uppleva den genuina gästvänligheten och glädjen hos lokalbefolkningen.

Så om du befinner dig på Mallorca under juni månad, missa inte Fiesta de Sant Joan. Ta del av denna enastående festlighet och upplev den unika andan av gemenskap och glädje som genomsyrar hela ön som ett alternativ till det sedvanliga svenska midsommarfirandet