Korttidsuthyrning skapar debatt

apr 8, 2023 | Nyheter

Den spanska regeringen har krävt en omprövning av Mallorcas planer på att legalisera korttidsuthyrning av bostäder för turister. Regeringen hävdar att planen strider mot den nationella lagen och kan leda till en ökning av svart turism.

Den baleariska regeringen har tidigare aviserat att de planerar att legalisera korttidsuthyrning av bostäder på ön från och med sommaren 2023. Planerna har dock mött motstånd från den spanska regeringen som hävdar att de strider mot den nationella lagen och kan leda till en ökning av svart turism.

Enligt den spanska regeringen är korttidsuthyrning av bostäder endast tillåtet om ägaren bor i fastigheten samtidigt som hyresgästen. Regeringen oroar sig för att om Mallorca legaliserar korttidsuthyrning av bostäder kommer det att leda till en ökning av oregistrerade boenden och bidra till en ökad svart ekonomi.

Mallorcas turistnäring är en viktig del av öns ekonomi och korttidsuthyrning av bostäder är en populär och lönsam affärsmodell för många fastighetsägare. Trots detta har den baleariska regeringen valt att följa den spanska regeringens rekommendationer och kräver nu att planerna om att legalisera korttidsuthyrning av bostäder ska omprövas.

Sammanfattningsvis kan man säga att frågan om legalisering av korttidsuthyrning av bostäder för turister är en het potatis på Mallorca. Även om det finns en stark efterfrågan på korttidsuthyrning av bostäder så finns det också en oro för att det kan leda till en ökad svart ekonomi. Det återstår att se hur den baleariska regeringen kommer att hantera denna situation och om det kommer att finnas någon lösning som kan tillfredsställa både fastighetsägare och myndigheter.

Källa: Diario de Mallorca, ”Govern pide rectificar legalización alquiler turístico Baleares”, https://www.diariodemallorca.es/mallorca/2023/04/08/govern-pide-rectificar-legalizacion-alquiler-85748892.html