Upptäck Mallorcas Matkultur

apr 9, 2023 | Mat och Dryck

Mallorca har en matkultur som är rik på tradition och lokala råvaror. Köket är baserat på gris, fisk och grönsaker med riklig användning av vitlök och olivolja. Men på senare tid har restaurangerna blivit mer uppfinningsrika med sin matlagning och använder sig av fantastiska lokala råvaror som solmogna citroner, saftiga oliver och det underbara naturliga saltet i söder.

Arros Brut, en traditionell risrätt med grönsaker och kött, är en av Mallorcas mest populära rätter. Den är tillagad enligt caldoso-stilen, vilket innebär att riset kokas med överflödigt vatten så att det blir lite sopplikt. Rätten varierar med årstiderna och ingredienserna kan inkludera kyckling, fläsk, vilt, sniglar, sobrassada, kanin, vilda svampar, paprika, ärter, bönor, kronärtskockor och mycket mer. Kryddorna inkluderar ofta saffran, paprika, kanel, peppar, kryddnejlika och muskotnöt.

En annan populär maträtt på Mallorca är Bunyols, som är söta, friterade snacks som är särskilt omtyckta under festivalen Les Verges i oktober. Bunyols görs av en potatisdeg som blandas med mjöl, ägg, jäst och smör, och friteras sedan i olja innan de strös med socker. De är en del av en gammal tradition där pojkar brukade sjunga serenader för flickor och erbjuda dem bunyols som en gåva. Numera firas festivalen Les Verges inte så mycket längre, men traditionen är på väg tillbaka.

Mallorcas matkultur är verkligen något att upptäcka för matälskare. Besök en av de lokala restaurangerna och prova dessa läckra maträtter. Du kommer inte bli besviken!

Länk till recept på bunyols av TulStig DelMar